Alexandru Iancu si Daniel Muntean sunt asociati – fiecare detine cate 50% – in grupul Rodbun, cu activitati in domeniul productiei de seminte si al consultantei si serviciilor integrate oferite fermierilor. Anul trecut, grupul, care detine 9 ferme distribuite la nivel national, lucreaza o suprafata de 10.000 de hectare si are 500 de angajati, a avut afaceri de circa 76 de milioane de euro si isi propune venituri de 100 de milioane de euro pentru acest an. Se gandeau cei doi asociati, acum 17 ani, cand mergeau impreuna la meciurile de fotbal ale echipei Dinamo Bucuresti, ca firma pe care urmau s-o infiinteze la sfarsitul anului 2001 va ajunge sa aiba asemenea rezultate?
Ma indrept, impreuna cu Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii companiei Rodbun – celalalt fondator este Daniel Muntean – spre utilajul agricol care costa 170.000 de euro si a carui cabina este situata la circa 2 metri deasupra solului. Este singurul loc umbros ramas dinsponibil: ne aflam in plin camp, pe raza comunei Spantov, judetul Calarasi, undeva in aria de 850 de hectare lucrata de Rodbun, unde sunt sarbatorite ”Zilele Campului”, un eveniment la care participa aproximativ 2.500 de fermieri, parteneri ai companiei infiintate acum aproape 17 ani.
”Am inceput la sfarsitul anului 2001, la anul facem majoratul, business-ul s-a nascut dintr-o relatie de prietenie, mergeam împreuna la meciuri, suntem fani Dinamo Bucuresti, avem o relatie speciala cu Dinamo si Daniel Muntean, asociatul meu, lucra la o companie germana producatoare de seminte si asa ne-am apucat. Ne-a placut foarte mult domeniul, dar nu aveam nicio legatura cu el, suntem crescuti in Bucuresti, eu nu vazusem un lan de porumb pana cand m-am apucat de business. Daniel stia mai bine domeniul, pentru mine a fost primul job, n-aveam nicio experienta si am zis ca mai bine pornim o companie impreuna. Nu era atunci moda start-up-urilor, atunci se faceau firme, nu start-up-uri. A plecat ca o firma de distributie si apoi am adus si fermieri si producatori, noi am integrat foarte mult pe verticala. Noi lucram teren, suntem fermieri, suntem producatori de genetica, cultivam, avem statii de conditionare de samanta, facem distributie, facem colectare de cereale. Am inceput de la doi oameni, acum suntem 500”, povesteste Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii companiei Rodbun.
Un moment important in evolutia companiei Rodbun a fost anul 2007, cand, dupa un an secetos, ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a dat cupoane pentru agricultori si a fost un boom pentru samanta certificata, care a inceput sa fie achizitionata pe acte, nu ”la negru”, cum se intampla pana la momentul respectiv.
”Noi suntem o companie, de cand ne-am infiintat, 100% obsesiv focusata pe facturare, totul lucrat pe acte si agricultura era foarte mult la negru. In momentul in care s-a dat taxare inversa si nu s-a mai facut comert cu cereale la negru, noi am fost foarte avantajati, ca eram pregatiti. Un moment important a mai fost in 2013, cand am facut extinderea in locatie. Avem o baza mare in Braila, una in centrul tarii, la Sighisoara si una pe partea de vest, sunt investitii mari, care se duc undeva la 10 milioane de euro, atunci am luat si 65 de camioane”, spune Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii companiei Rodbun.
Alexandru Iancu si Daniel Muntean au intrat in afacerea din agricultura cu ferme proprii acum sase ani, cand au preluat o firma cu datorii mari, care s-a dovedit a fi, in cele din urma, o afacere profitabila. În prezent, business-ul din agricultura Rodbun, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 350 de milioane de lei, in crestere cu apoximativ 70 de milioane de lei fata de 2016, inseamna exploatarea a 9 ferme vegetale situate in diverse zone ale Romaniei – judetele Calarasi, Iasi, Vaslui, Braila, Tulcea, Prahova, Mures, Dolj si Caras-Severin – in suprafata totala de 10.000 de hectare. Din cele 9 ferme ies doua tipuri de produse: marfa de consum si samanta certificata. Rodbun are si trei baze de procesare, in judetele Braila,
Postare completa pe facebook.com/Rodbun/